WCAG - Vad behöver du tänka på?
När behöver du anpassa för WCAG?
För offentliga verksamheter gäller redan lagkrav på anpassning för WCAG sedan 2018. För privat verksamhet behöver tillgänglighetsanpassning göras senast 2025, för verksamheter och företag som omsätter minst 2 M EURO och med minst 5 anställda. För företag med mycket digital exponering och där webbplatsen är den huvudsakliga kontaktytan med privatkunder, som exempelvis e-handlare, banker och digitala tjänster är detta särskilt viktigt.
Vad behöver göras?
Det finns en bra lista (se länkar nedan) med åtgärder som behöver göras. Bland annat ska media taggas upp och/eller textas, läsbarhet och navigation måste ha vara strukturerad för användning av externa hjälpmedel - och överlag så ska allt innehåll byggas på ett sådant sätt att besökare med funktionsvariationer så som nedsatt syn eller hörsel ska kunna ta del av allt innehåll utan hinder.
WCAG innehåller 78 kriterier uppdelat på 13 olika riktlinjer som är organiserade under 4 principer: Möjlig att uppfatta, hanterbar, begriplig och robust. För varje riktlinje finns det tre testbara nivåer: A, AA och AAA där idag AA är lagkrav. Dessa bör användas i samband med kravställning av nya webbplatser.
Vad händer om min webbplats inte följer gällande riktlinjer i WCAG?
Om en webbplats inte följer WCAG kan det leda till olika konsekvenser beroende på var webbplatsen är belägen och vilka regler och bestämmelser som gäller. Här är några exempel på potentiella konsekvenser:
- Rättsliga tvister: Om en person med en funktionsnedsättning menar att de inte har tillgång till en webbplats på grund av brister mot kriterierna i WCAG, kan det leda till en rättslig tvist.
- Förlorade affärsmöjligheter: Om en webbplats inte är tillgänglig för en viss grupp människor, inklusive personer med funktionsnedsättningar, kan det leda till att företaget förlorar affärsmöjligheter från den här gruppen.
- Dåligt rykte: Om en webbplats inte är tillgänglig kan det leda till en dålig bild av företaget och skada dess rykte.
- Regelbrott: I vissa länder finns det specifika lagar och regler som kräver att webbplatser följer WCAG. Om en webbplats inte följer dessa regler kan det leda till sanktioner, böter eller andra konsekvenser.
Nästa steg?
Behöver du hjälp med tillgänglighetsanpassning av er webbplats?
Kontakta gärna Robert eller Fredrik.
Läs mer om WCAG här:
https://www.w3.org/WAI/standards-guidelines/wcag/translations/
Robert Edvardsson
Fredrik Elneus
Byråchef, fredrik@sphinxly.se